Valgfag

3 dager i uken har vi valgfag på Haugetun. I løpet av 4 valgsbolker kan du velge mellom massevis av spennende og morsomme valgfag.

test

BAK OG SPIS

Dette er et valgfag for deg som er glad i bakst, kaker, deserter og lignende. Skogsbærpai etter høstens bærplukking, hjemmelagede knekkebrød, julekonfekt og gjærbakst med marsipan og valnøtt er blant flere «godbiter» som står på menyen.

 

ballspill

BALLSPILL

Dette er valgfaget for deg som liker ulike typer ballspill. Det settes ikke noe krav til ferdigheter. Målet er å ha det morsomt og slitsomt. Vi har en stor fin gymsal med god takhøyde. Vi spiller fotball, innebandy, basketball og volleyball. I tillegg har vi også forskjellige typer ball-leker.

bordtennins

BORDTENNIS

Bordtennisbordene på skolen er mye i bruk, og noen får ikke nok på fritiden. I valgfaget fylles gymsalen med bord. Det øves litt på slag, men hovedvekten er på spill. I løpet av en valgfagperiode får en spilt mange kamper, og det spilles også en turnering.

bowling

BOWLING

Bowling er et populært valgfag. Vi spiller på Sarpsborg bowlingsenter, et av Norges mest moderne, ca 5 km fra Haugetun. Noe opplæring vil bli gitt dersom du er nybegynner, ellers morer vi oss med interne konkurranser og turneringer, og selvfølgelig vanker det små premier.

brysegom

BRY SEG OM

I Norge er ensomhet et stort problem. Hvorfor ikke gjøre noe med det? Når vi ruller inn på eldresenteret på Rolvsøy er gleden stor blant beboerne, men det er faktisk like givende for oss. Her kan du slå av en prat med en som har levd et langt liv, og kanskje til og med få en god venn.

brettspill

BRETTSPILL

Brettspill kan være så mangt, fra Ludo og Den forsvunne diamant til Settlers og Risk. Stemningen er stor og man får utfordre både konkurranseinstinkt, intellekt og strategiske evner. Håpet er at mange lærer nye spill, som kan brukes på kveldstid i peisestua.

crossfit

CROSSFIT

Enten hater man det eller så elsker man det. Crossfit er en knallhard treningsform som krever mye selvdisiplin. Har du det og lar deg begeistre er dette en fantastisk måte å komme i bedre form. Her trenes alle muskelgrupper, til og med de du ikke visste at du hadde.

curling

CURLING

Det er ikke mange steder i Norge man kan spille curling, men i Halden får prøvd oss på glattisen. Curling er en morsom og spennende idrett som er mye vanskeligere enn man skulle tro. Fordelen med at så få har prøvd det er at læringskurva er bratt og mestringsfølelsen stor.

streetdance

DANS

Valgfag streetdance er for elever som liker å danse! Over ca. 8 uker danser vi sammen to timer i uka, noe som pleier å resultere i en veldig bra dansegruppe. Det er kult å blande ulike dansearter så hvis noen har erfaring fra f.eks ballet, jazz eller popping så fletter vi det mer enn gjerne inn i streetdancen.

filmkroken

FILMKROKEN

Fredag ettermiddag har vi filmkroken. Filmene varierer fra drama til action og dokumentar, – og noe er gammelt og noe er nytt. Her vises kvalitetsfilmer som man kan lære av samtidig som man hygger seg. Eksempler kan være "Barnepiken", "Farvel Bofana", "Kon-Tiki" og "American history X".

forming

FORMING

Liker du å roe ned og kose deg med noe kreativt? Du trenger nødvendigvis ikke være kreativ eller kunne noe fra før. Har du lyst til å strikke, hekle, lage smykker, sy, tegne, male eller lage små gaver er forming faget for deg. Her får hver enkelt drive med det en har lyst til samtidig som vi småprater rundt bordet.

friluftsliv

FRILUFTSLIV

Dette er faget for den som liker seg i naturen. Selv om Østfold ikke kan by på spektakulære opplevelser er det mange flotte turmuligheter i nærmiljøet. Vi kan dra på båttur, grottetur, kanotur, båltur og uansett hvor vi er og uansett vær så blir det en koselig naturopplevelse med medelever.

golf

GOLF

På Haugetun trenger du ikke grønt kort for å spille golf. Vi har en avtale med en golfbane om at vi kan gå våre egne runder der etter et lite innføringskurs. Dette valgfaget er morsomt både for den erfarne og den helt uerfarne. Dersom mange nok ønsker det er det også mulig å ta det grønt kort (Veien til golf).

hockey

HOCKEY

Dette er en idrett de færreste har prøvd, men det er utrolig morsomt. Skolen har utstyr i de fleste størrelser så dersom en ønsker å få spilt litt hockey er det bare å bli med til Sparta Amfi for å få ut litt energi og adrenalin. Det blir turneringer med mye latter og trøkk.

hybelmat

HYBELMAT

Om ikke lenge er det slutt på ferdig tilberedt mat. Når hybeltilværelsen inntar en kan det være greit å være litt forberedt. I løpet av året kommer vi til å ha et valgfag med enkle, billige og sunne matretter på menyen. Kanskje kan du imponere i kollektivet neste høst.

høytlesing

HØYTLESING

“Høytlesning og kakao med krem”, er valgfaget for deg som liker å synke ned i en behagelig sofa mens du nipper i deg kakao med krem og sjokoladekjeks, og lytter til en behagelig (?) stemme som leser en god bok. Første bok vi leste var “En liste for livet” og i neste bolk er det “Kunsten å høre hjerteslag”.

innebandy

INNEBANDY

Dette er et valgfag hvor vi spiller og koser oss i skolens gymsal. Innebandy er en idrett hvor gutter og jenter fint kan spille sammen og selv om temperaturen er høy og vinnerviljen stor er dette morsomme timer. Det blir noe teknikktrening, men mest spill.

makeover

INTERIØR MAKEOVER

I valgfaget “Interiør makeover” får du være med å handle skatter i en bruktbutikk og deretter pusse opp møbler og stæsj i farger du liker. Du får alt til odel og eie, og det blir fine ting du enten kan ha på rommet eller gi bort i gaver. Det er gøy å se gamle ting få nytt liv, så her er det bare å slippe kreativiteten løs!

fitforfight

KAMPSPORT

På Fit for fight får du innblikk i en rekke kampsport grener og vi trener med boksehansker og puter, på slag og spark kombinasjoner og selvforsvar.

klatring

KLATRING

Valgfaget er både for de som aldri har prøvd før og for de som har klatret en del. Klatreøktene foregår i et innendørs senter. Du lærer å knyte deg inn i tauet og bruke sikringsbrems. Vi er innom ulike klatreteknikker og de som ønsker kan få gode tips for å bli bedre. De som vil, kan også lære å klatre på led.

lesekroken

LESEKROKEN

Mange elever skal ta en eksamen eller to i løpet av året på Haugetun. Lesekroken en god arena for å fokusere på faget, enten alene eller sammen med andre som skal ta samme fag. Dersom du ikke skal ta eksamen, men bare ønsker å lese en god bok kan du faktisk gjøre det også her. Bøker er viktig, GOD BOK!

mat i det fri

MAT I DET FRI

Bål, bålkos og mat er viktig når en er på tur. Maten vi lager trenger ikke å være avansert, men den krydder turen og skaper hygge og god stemning. Vi bygger sjusteinsovn og lager både pizza, taco og andre godsaker. Det som er helt sikkert er at maten smaker enda bedre ute enn inne.

mat på fat

MAT PÅ FAT

Her lager vi god, variert og uvant mat mens vi har det hyggelig på kjøkkenet. Vårruller er godt, og morsomt å fritere i olje. Scampi pleier vi også å fritere i olje, etter at vi de er både marinert og dyppet i egg og griljermel. "Pork i pysjamas", marinerte kyllinglår og helstekt kylling er også retter du kan møte her. Mat er moro!

 

test

MIDDELHAVSMAT

Med en matelskende greker i lærerkollegiet føles det helt naturlig å ha det eksotiske faget Middelhavsmat på timeplanen. Her får elevene teste både scampi, paella og andre spennende matretter under kyndig veiledning fra Sakis.

test

PIANO

Dette er et fag for deg som ønsker å lære noe mer på piano. Krever ingen forkunnskaper, men du bør være motivert til å jobbe litt utenom timene for å få progresjon på pianoet. Her tar vi utgangspunkt i de erfaringer du har med instrumentet, og jobber videre ut ifra det.

psykologi

PSYKOLOGI

Hensikten med psykologifaget er at vi skal lære å forstå oss selv i vårt samspill med andre mennesker. Kommunikasjon, roller, selvbilde, selvtillit, identitet, behov, forsvarsmekanismer, motivasjon og mestring er blant flere nøkkelbegreper som inngår i faget.

skriveverksted

SKRIVEVERKSTED

Det er mange dyktige skribenter blant elevene, og noen vet det kanskje ikke selv. Gjennom skriveverkstedet får du mulighet til å utvikle egen skriving. Gjennom ulike oppgaver blir du utfordra på både innhold og kreativitet, og dersom du ønsker det kan du lese dagens tekst for de andre elevene.

squash

SQUASH

Squash er en slitsom, utfordrende og ikke minst morsom idrett. Vi spiller i Sarpsborg squash-senter som ligger 15 minutters kjøring fra skolen. Dette er et helt nytt senter med tre baner.Dette er valgfaget for deg som har spilt tidligere eller har lyst til å prøve noe nytt.

spinning

SPINNING

Mandag etter lunsj reiser vi til Elixia for å svette ordentlig. 60 minutters spinning er knallhardt, men med dunkende musikk og mange medelever rundt, går dette som en lek. Du styrer motstanden selv, og har alle muligheter for en skikkelig treningsøkt i skoletiden.

test

STYRKESIRKEL

Gymsalen fylles opp med kettlebells, vekter, matter og annet utstyr før musikken settes igang. Gjennom ulike stasjoner der en bruker både utstyr og egen kroppsvekt trenes de fleste muskler, og dagen etter er du stiv i muskler du ikke visste fantes en gang. 

svømming

SVØMMING

Vi reiser til Badeland som ligger i nærheten av skolen. Der er det mulig å benytte 25 meters bassenget til trening. Er du glad i å leke/herje i vannet, kan du kjøre sklie eller space-bowl, eller kanskje du er glad i å slappe av i et boblebad etterfulgt av et besøk i badstuen. Her kan du både trene og restituere.

teatersport

TEATERSPORT

Er du selvhøytidlig og synes det er flaut å dumme seg ut. Da er nok ikke dette faget for deg. Her blir det morsommere jo færre hemninger vi har. Våger du å kaste all sjenanse og vise nye sider av deg selv kan vi garantere morsomme timer med mye lyd og aktivitet.

tennis

TENNIS

Tennis er en fin idrett både for de som har spilt før, men også for nybegynnere. I valgfaget er det ikke så mye terping på enkeltslag, så utviklingen skjer gjennom å spille kamper mot hverandre. Du finner alltid en som du bare skal slå før perioden er over.

styrke

TRENINGSSTUDIO

Elixia treningssenter ligger ca 2 km fra Haugetun. Her har du mulighet til å trene en gang pr uke dersom du velger treningsstudio som valgfag. Du kan trene alene på apparater og vekter, eller ta deg en løpetur på tredemølla. Det er også mulighet til å være med på saltrening med instruktør.

test

VOLLEYBALL

Valgfaget legges opp ut fra ferdighetsnivået til elevene. Vi jobber med grunnslagene og jobber med å få til best mulig spill. Mesteparten av tiden brukes på spillsekvensen. Det viktigste for at dette faget skal bli morsomt er ikke nivået, men at nivået er noenlunde jevnt.

zumba

ZUMBA

Et valgfag du får masse energi av! Dropp treningen – bli med på festen!! Vi danser oss gjennom mange av musikkartene som er dagligdagse i Latin-Amerika: salsa, samba, merengue, bachata, reaggeton, cumbia m.m. Vi får opp pulsen samtidig som vi har det kjempegøy!! 

fl studio

FL-STUDIO

Vil du ha en smakebit på et av verktøyene de profesjonelle musikkprodusentene bruker? Lag looper, låter og lær mange gode triks. Valgfaget som groover!

tegning

TEGNING OG MALING

Her får du sjansen til utfolde deg litt mer kreativt. Vi starter med litt undervisning i tegning og avslutter med maling av egne bilder. 

yoga

YOGA

Dette er en nybegynnervennlig form for yoga, der vi bruker pusten til å komme oss inn i enda dypere positurer. Øvelsene kan enkelt tilpasses individuelt.

yoga

ONDSKAP

Valgfaget for de som er opptatt av verden, mennesker, historien og den delen av historien vi ikke ønsker skal gjenta seg. Vi reiser på utflukter til steder som tilbyr pedagogiske opplegg som f.eks 22. juli senteret, Nobel Fredssenter og Holocaustmuseet.