Karibien - bistand og kultur

Bistand og kultur – en reiselinje med mening!

Ønsker du å bruke ett år på å gjøre noe meningsfylt, bety noe for andre og lære noe du kan bruke i videre utdannelse?

Tre uker i Karibia topper et eventyrlig år på Haugetun folkehøgskole, hvor du lærer mer om bistand, menneskerettigheter og fredsarbeid, men også spansk, latinamerikanske rytmer og det karibiske kjøkken. En språkreise til Spania i starten av året blir det også tid til, som forhåpentligvis gir det et godt dytt inn i det spanske språket.

Flere elever begynner i denne klassen med et mål om hva den frivillige innsatsen vil utgjøre av endring for andre. I løpet av året finner mange ut at det like mye, hvis ikke mer, har vært en prosess der menneskemøtene og samfunnsengasjementet deres har utviklet DEM!

Livet på linja

Gjør en forskjell!

Dersom du ønsker å gjøre en forskjell, lære spansk og en helt annen kultur, er denne linja perfekt. Ikke lærer du bare om deg selv som menneske, men også om andre og verden som en helhet.

Christina, elev

Info og pris

Pris Kr. 125 000,-

Oppstart 18.08.21

Avslutning 08.05.22

Studietur Spania, Den dominikanske republikk, Haiti og New York

Linja

Karibien- og Latin-Amerikakunnskap, bistand, språk, mat og reiseliv er bare noen stikkord for denne innholdsrike linja. Skoleåret starter med en språkreise til Spania og med den boosten ligger alt tilrette for å lære spansk før Karibienturen. Med Karibien og bistand på timeplanen går en aldri tom for tema. Det lages mat, danses, diskuteres og studeres.

Når vinteren kommer pakker vi sakene og reiser på vårt livs tur, en reise full av opplevelser, inntrykk, menneskemøter og et fantastisk fellesskap. Du får oppleve Karibia på en helt annen måte enn turistene, gjennom de lokale menneskene og kulturen. Du bidrar til å gi vanskeligstilte en bedre hverdag, samtidig som det også blir tid til surfing og strandliv. Vi jobber som frivillige på tur, blir kjent med barna og hvordan de lever. Når vi er tilbake i Norge jobber vi med formidling av inntrykk, tanker og opplevelser. Blant annet reiser vi til lokale skoler og forteller hva denne turen har lært oss.

Noe av det som er mest spennende med linja er å jobbe med innsamling. Her er det bare kreativiteten som setter grenser for hva man kan gjøre for å hjelpe familier som mangler det meste.

I tillegg til det du lærer på linja, vil du også få med deg alt det andre skolen har å by på. Det er bl.a. timer med samtidsorientering, tro og liv, etikk, psykologi og personlig økonomi. Skolen har også spennende gjester og seminarer, og du kan velge blant ca 30 ulike valgfag. Studieturene vil vise andre kulturer og gi erfaringer du ikke vil få på en vanlig feriereise.

Les mer om linja her.

Lærer

Annika elsker faget sitt, valgfaga sine og ikke minst turene sine. Vi kjenner ingen som har reist mer enn Annika, gjør du? Annika har de beste forutsetninger for å undervise på Karibien. Gjennom sin reiseinteresse har hun vært i nærmere 80 land og bl.a bodd i Latin-Amerika. Annika har studert mer enn de fleste og er genuint interessert i bistand, latinamerikansk kultur og problematikken rundt ressursfordelingen i verden. I tillegg til linjetimer underviser Annika i valgfag og her får ho også glede av interessene sine når ho underviser i zumba, dans og trening.

Bli bedre kjent med Annika.

Annika er ei sprudlende dame med mye energi og er alltid til støtte. Hun gir alltid 110% av seg selv, og med ansvaret som følger tar hun vare på alle med sitt hjerte av gull. 

Christina Colla - elev 17/18

Studietur

Tur til Spania

I høstsemesteret har linjen en fem dagers språkreise til Spania. Vi får spanskundervisning og bor på en svært anerkjent språkskole i Malaga. 

Når spanskundervisninga er ferdig er mulighetene mange. Vi koser oss ved bassenget, går på stranda, drar på utflukter, shopper og nyter bylivet. Dette er en innholdsrik og spennende tur der vi tidlig i semesteret blir godt kjent med hverandre.

Tur til Karibien

Hovedturen er en 3 ukers studietur til Den dominikanske republikk, Haiti og New York, tidlig i vårsemesteret. Vi besøker mennesker som lever i fattigdom i byen og på landsbygda og får gode møter med lokalbefolkningen. Vi arrangerer hagefest og danser i gatene hos den lokale kjøpmannen, surfer i det karibiske hav, prøver SUP (stand up paddle board) og yoga på stranden. Som om ikke dette er nok nyter vi de ulike lands lokale matretter.

På turen overrekker vi prosjektmidlene som Haugetun har samlet inn. Vi får se konkret hva pengene går til og hva pengene fra tidligere års prosjekter har blitt brukt til. Det er ingen tvil om at hjelpen vi gir forandrer liv!

Etter hovedturen arbeider vi mot aviser, skoler og klubber med å formidle kunnskap og inntrykk fra reisen. Som team på tur vil du også lære mer om deg selv og om andre, noe vi evaluerer i etterkant.

Haugetun Folkehøyskole følger FHIs reiserestriksjoner og anbefalinger når det gjelder gjennomføring av reiser. Vi har stor fleksibilitet i det å kunne flytte høstens reiser til vårsemesteret.

Les mer om studieturene og linja her.

Fellesundervisning

På mandager er det stormøte for hele skolen. Her får du informasjon om uka og alt du trenger å vite.

Tirsdag er det fellesfag etter lunsj. Da er det ”Tro og liv”, ”Samtidsorientering” og ”Livsmestring”. I denne økta kommer det også gjester innimellom.

Onsdag er det sangtime eller aktivitetsøkt etter lunsj.

Lørdag er det også undervisning. Denne dagen er veldig annerledes enn de andre. Da er hele skolen sammen og temaene er svært varierte. Alle linjer har ansvar for en lørdag, i tillegg har lærere ulike lørdager som spenner fra teambuilding via trening til førstehjelp. En tredje type undervsining her er ulike gjester som har noe å melde.

Valgfag

Valgfag er en viktig del av skolehverdagen på Haugetun. 3 dager i uken har vi forskjellige valgfag. Gjennom året har du mulighet til å prøve noe nytt, bli bedre i noe, eller bare slappe av og kose deg noen timer i uka. Les om våre valgfag her.