Reisebrev 2 fra Romania 

Tekst: Bernt Inge Steinsland

- Oppdatert

Dag tre på tur med HPS i Romania startet tidlig med en siste frokost i kirka i Medgidia. Neste steg på reisen var Constanta og noen dager på hotell i en ganske annerledes by enn der vi var første del av oppholdet. Litt frem og tilbake med hvilket hotell vi skulle bo på grunnet overbooking på planlagt hotell gjorde ingenting. Vi fikk store, fine hotellrom, med både bad og kjøkken. Ingen spesielle aktiviteter stod på agendaen i dag, så det ble en god gjeng som tok taxi til et kjøpesenter for å tilbringe dagen der. På kvelden dro vi ut for å spise alle sammen.

Andre dag i Constanta ventet det besøk på et barnehjem. Ettersom vi ikke skulle til barnehjemmet før kl.18:00, kunne vi fylle dagen med det vi selv ønsket. Noen dro på byvandring og fikk se litt av byen, mens andre lå på stranda og sanket D-vitamin. Med andre ord en rolig og fin dag i sola for oss alle.

Barnehjemmet vi besøkte lå en liten kjøretur fra hotellet, og en gjeng spente barn i ulike aldre ventet besøk av oss. Noen av barna var veldig frempå og ønsket kontakt med engang, mens noen stod på sidelinjen å bare observerte oss. Vi fikk en liten omvisning på huset av en av lederne, før vi samlet oss rundt et langbord for å kose oss med pizza. Støynivået hos barna var langt over skyene! 

Videre utover kvelden ble tiden brukt på å aktivisere og være sammen med barna. Fotball ute i gata, fargelegging og laging av armbånd var noe av det vi holdt på med. Selv om lydnivået var på topp gjennom hele kvelden, ble det også mulighet for samtaler med de barna som kunne godt engelsk. Spennende å høre drømmene og fremtidsplanene demmes selv med det utgangspunktet de har hatt. Kvelden på barnehjemmet ble avsluttet med sang fra begge parter, både sang på rumensk og sang på norsk, før HPS gjengen vendte tilbake til hotellet! 

Dag tre i Constanta, og siste hele dag på tur med HPS hadde nok en gang variert innhold. Noe dro på stranda for å nyte sola og varmen, en god gjeng dro på shopping, og noen dro på Delfinariet å fikk oppleve sjøløveshow, delfinshow og andre spennende dyr. Kvelden ble tilbragt på en fin restaurant med god mat og avsløring av hemmeligvenn med utdeling av gaver. 

En lærerik, opplevelsesrik, sterk og tankevekkende tur er snart over, og vi sitter igjen med mye viktig kunnskap om forskjeller her i verden. Vi har fått oppleve fattigdom helt nært, og vi har fått vært med på å gjøre en forskjell for mange mennesker. Bildene av ødelagte og dårlige bygd hus, barn med skitne klær og triste blikk, barn med alt for lite, smilende og glade barn, dette er noe det kommer til å bli vanskelig å glemme. Vi har fått opplevd kontrastene, vi har fått vært sammen med mennesker som lever i enorm fattigdom, og ikke minst har vi fått være med på uforglemmelige menneskemøter!  Alt i alt har det vært en opplevelse for livet, selv med en mistet koffert og mimring fra barndommen og ”humpetitten, humpetatten” på veien hjem også!
 

Del på