Reisebrev Romania 1

Tekst: Elev Haugetun

- Oppdatert

Klokken tre natt til søndag den 15. september satte til sammen tjue spente elever og lærere seg på bussen på vei til Gardermoen – klare for Romaniatur. Første stopp ble en kort mellomlanding i Wien og videre ventet en flytur til Bucuresti. Så gjensto det en tre timers busstur for å komme oss til Medgidia.

Rundt kl. 17 lokal tid ankom en nokså trøtt gjeng dagsenteret i Medgidia. Der ble vi møtt av noen blide ansikter som var klare for å vise oss rundt på senteret, og som hadde gjort klart pizza og brus. Etter et etterlengtet måltid og litt generell info ble det en tidlig kveld på hele gjengen. 

Dag 1 i Medgidia startet med frokost i kirka like ved dagsenteret. Det var der vi spiste de fleste måltidene i løpet av oppholdet og det var noen fantastisk snille mennesker som lagde maten til oss. Etter frokosten møtte vi de voksne på dagsenteret, og vi fikk informasjon om dagen og hva vi skulle gjøre videre. Klassen som allerede var delt inn i tre grupper gjorde forskjellige ting; noen hadde ulike aktiviteter med barna, noen gjorde klart til en mødresamling og noen dro på hjemmebesøk. 

Mødresamling er en samling for mødrene til barna som benytter seg av tilbudet på dagsenteret. Der fikk mødrene servert hjemmelaget mat, og vi lakket negler, lagde armbånd, og danset. Det så ut som om mødrene koste seg veldig – spesielt da vi lærte dem fugledansen! 

De som var på hjemmebesøk ble med Cindy fra dagsenteret rundt omkring i Medgidia for å se hvordan ulike mennesker der bor. Et steinkast unna stedet vi bodde finner man et av Medgidias fattigste områder. Det var helt utrolig å se hvor ulikt disse hjemmene var fra området vi bodde i, og ikke minst hvor ulikt det var fra hvordan vi er vant til å ha det i Norge. De fleste av oss fikk noen sterke inntrykk som vi sannsynligvis kommer til å huske for resten av livet!

Dag 2 startet med frokost i kirken og enda et møte. Igjen gjorde de tre forskjellige gruppene ulike aktiviteter; noen hjalp barna med lekser eller malte de med ansiktsmaling, mens andre dro til noe som i fremtiden skal bli et hjem for prostituerte og en skole. Den siste kvelden vår i Medgidia dro vi og de ansatte på dagsenteret ut for å spise på restaurant. Vi koste oss med god mat og fikk en fin avslutning på oppholdet i Medgidia! 

Del på