HPS på besøk i Indre Østfold fengsel

Tekst: Anne Margrethe Lilleheier

- Oppdatert

Torsdag dro HPS på besøk i Indre Østfold fengsel, avdeling Eidsberg. Dette er en enhet med høyt sikkerhetsnivå for menn.

Før ekskursjonen har klassen hatt undervisning i forhold til kriminalomsorgen, og vi har brukt tid på å forberede spørsmål. Det var ca. 1 times kjøring fra skolen til Mysen, en biltur med nydelig utsikt over snølagt landskap.

Da vi ankom fengselet ble vi møtt av to fengselsbetjenter på parkeringsplassen. Her fikk vi litt informasjon om hvordan ting skulle gjøres når vi skulle gå inn. Vi gikk i puljer på fem og fem, viste legitimasjon, og måtte gå gjennom en metalldetektor. Mobiler og smartklokker måtte legges igjen på utsiden, og det samme gjaldt mat og drikke. Videre gikk vi inn på et møterom hvor vi fikk en presentasjon av fengselet, og muligheten til å stille spørsmål. Det var utrolig lærerikt, både informasjonen om selve fengselet, utdanning og krav for å bli fengselsbetjent, og annen informasjon om for eksempel hva som skal til for å havne i fengsel, og hvordan denne prosessen er. Vi fikk også informasjon om forskjellene på avdeling Eidsberg som er en høysikkerhetsavdeling, og avdeling Trøgstad som har lavere sikkerhetsnivå, og tar imot domfelte med dommer opp til 4år.

Høydepunktet med fengselsbesøket var nok omvisningen i fengselet, og møtet med en innsatt. Vi fikk sett uteområdet, og hvordan avdelingene så ut, i tillegg til at vi fikk se undervisningsområdet. Vi var innom to isolat som blir brukt dersom det er nødvendig i forhold til sikkerheten både for den enkelte innsatte, andre innsatte eller fengselsbetjentene. Isolatene var som en glattcelle, med bare en madrass på gulvet. Mange av oss ble sjokket over hvordan toalettmulighetene var, ettersom dette bare var et hull i gulvet. Noe nytt var derimot at de hadde Tv på glattcella og litt lys inn fra vinduet. Dette for at man skal ha litt form for stimulering når man sitter der inne. Ei av jentene i klassen assosierte glattcella med hvordan det så ut på «Prison Break». 

Dette fengselet er akkurat ombygd, og ser veldig fint ut. Som den ene fengselsbetjenten sa «Når vi skal bygge nytt så bygger vi jo ikke gammelt». Avdelingene har fine områder med tv-stue og kjøkken, i tillegg til egne celler med bad. Han vi fikk møte som var innsatt, var en av gangguttene, altså en innsatt som ut ifra god oppførsel har tilegnet seg tillit, og dermed får muligheten til å være ute i avdelingen å arbeide, når andre innsatte har ”innetid” i cellene eller rommene sine. Han fortalte litt om hvordan det var å sitte i fengsel, og hvordan han opplevde situasjonen. Han fortalte også om mulighetene for utdanning og hvilke oppgaver han hadde som ganggutt. Han kunne fortelle at det var mange som kom ut av fengsel med fagbrev, og at han selv var utdannet kokk og tok nå opp noen fag han manglet. Han fortalte også at han var fornøyd med omgivelsene og muligheten til både utdanning og arbeidsoppgavene som ganggutt. Det var oppgaver som å vaske og holde orden i avdelingen, og som han sa; ”det får tiden her til å gå litt raskere, og jeg har noe å fylle dagene med”. Vi fikk sett selve avdelingen, og hvordan han hadde det i sin celle.

Det var et fint og lærerikt møte med fengselet, og jeg tror vi alle sitter igjen med mange inntrykk, og at dette er et besøk vi kommer til å huske. Om ikke selve fengselsbesøket er noe alle kommer til å huske, vil ekskursjonen likevel bli husket ettersom vi hadde en fin utsikt på en av aspirantene! ;) Innsiden av fengselet var mye slik vi hadde sett for oss, men som sagt var en del av oss sjokket over isolatene, og undrende over om dette er bra for et menneske, utenom å sikre at det ikke oppstår alvorlige og skadelige hendelser. Alt i alt var det en utrolig lærerik opplevelse, med mye nyttig informasjon!

Del på