FAQ

Kanskje er du i ferd med å sende ungdommen ut av huset og til Haugetun Folkehøyskole, kanskje er du bare nysgjerrig på hvordan det er å være folkehøyskoleforesatt eller kanskje du vurderer å søke plass på Haugetun. Her prøver vi å svare på alt du lurer på!

Hvorfor folkehøyskole

Er det trygt?

Vi gjør vårt aller beste for å gi din ungdom et trygt år. Vi har alltid en ansatt på vakt og jobber hardt for at miljøet skal være bra. Vi har også et strengt alkohol og rusreglement for at det alltid skal føles trygt å være på skolen. 

Vi har det samme strenge reglementet på tur og både før og under turene våre sørger vi for at elevene tar nødvendige forhåndsregler. Både reglement og turopplegg gjør at vi tør påstå at det er tryggere å reise til Rio eller Haiti med oss enn uten oss.

Vi kan selvsagt ikke garantere at ting ikke skjer, men vi tror at det å bo på Haugetun et år er en trygg og myk overgang til voksenlivet. 

 

Er det dyrt?

Alt er relativt. Det koster endel å gå på folkehøyskole, men de aller fleste vil nok si at det var verdt det. For 110-125.000 kr får man kost og losji i et år, undervisning, studieturer og en mengde opplevelser. Lånekassen dekker ca 110.000 kr, hvorav ca 44.000 kr er stipend.

Prisene varierer fra linje til linje og man kan lese mer om dette her.

Hva lærer man?

Hos oss måles ikke læringen slik elever og foresatte er vandt med. Etter 13 år på skole med karakterpress og kunnskapsmål, kan det være godt å komme et sted hvor man lærer helt andre ting. En stor del av vår skoledag er lystbetont og elevene undervises i fagfelt de har valgt selv. Dette i seg selv gir grobunn for mye læring. 

Dersom man leser en stillingsannonse for en hvilken som helst bedrift finner man igjen mye av det som læres på en folkehøyskole. Samarbeidsevne, problemløsende, engasjert, utadvendt, kreativ er bare noen stikkord.

Dannelse og modning er også et begrep vi bruker mye. Gjennom internatliv, internatplikter, samarbeid og samhandling dannes man og gjennom å utfordres til å gå utenfor komfortsonen vokser man. Alt dette gjør vi mye av og mange foreldre sier at de sender en ungdom og får tilbake en voksen.

Vi tror at alle ungdommer har godt av et år på folkehøyskole.

Hvilke verdier har dere?

Vi er en kristen folkehøyskole og bygger mange av våre verdier på Bibelen. Visjonen og logoen vår kan enkelt beskrive våre verdier. Verdiene våre og mye mer kan du lese om her.

Opptak, priser og skolerute

Hvordan søker man og hvordan fungerer opptaket

Når du får tilbudsbrevet i posten finner du mye informasjon der, men om du lurer på mer om opptak, priser og skolerute finner du det du trenger av informasjon her.

Hvor mye koster det å gå på Haugetun?

Prisen varierer fra linje til linje. Du kan lese mer om prisene her.

Hvordan ser et skoleår ut?

Et skoleår varer fra ca 20. august til ca 13. mai. Skoleruta, som er forholdsvis lik fra år til år, kan du se her.

Hvor mye penger trenger jeg ellers?

I det daglige trenger du ikke å bruke mer penger enn det du selv ønsker å bruke på kino, shopping og annen hygge. Vår erfaring er at noen elever bruker en del og andre nesten ingenting. På studieturer er stort sett to måltider inkludert i prisen, så du trenger litt matpenger, og i tillegg kan det være greit med litt lommepenger når man skal ut i den store verden. Vi arrangerer også mange frivillige aktiviteter som koster litt penger. Det kan være alt fra Senkveldinnspilling, til skiskyting i Holmenkollen, landskamp på Ullevål eller tandemhopp i fallskjerm.

Hvordan ordnes betalingen?

Alle elever får faktura i posthylla på skolen eller sendt hjem dersom man ønsker det. Faktura for skolepenger har forfall den 20. hver måned når lån og stipend kommer fra Lånekassa.

Hva skjer hvis jeg glemmer å betale til fristen? 

Hvis du glemmer å betale fakturaen på skolepenger får du en purring fra oss. Vi følger helt normale rutiner for betaling, men vi veileder og hjelper dere når dere har behov for dette.

Betaler vi like mye hver  måned?

Dere betaler mer i september og januar fordi utbetalingen fra Lånekassa er større da.

Bør jeg spare penger før jeg kommer?


Stipend og lån dekker nesten det et skoleår koster. Dersom du går på ei av de dyreste linjene må du dekke ca 15.000 kr selv. Mens du er på Haugetun trenger du ikke å bruke penger, men dere er jo ungdommer, så litt lommepenger kommer du sikkert til å ha glede av. På noen studieturer trenger du litt matpenger og litt lommepenger.

Svaret er altså at det kan være lurt å ha spart opp litt penger før du kommer.

Hvordan søker jeg lån og stipend og når får jeg det?


I midten av mai åpner Lånekassa for elektronisk søknad om lån og stipend. Det gjør du her.

Dere må holde dere oppdatert via  «Min side» på Lånekassa. Vi får melding når søknaden deres er behandlet, og sender en fil og bekrefter at dere er elever ved skolen i skoleåret 2018-2019. Da skal pengene være på konto iløpet av noen dager.

Mat

Hvordan er egentlig maten?

Maten er variert, og er basert på norske kostholdsråd. Vi serverer alt fra norsk husmannskost og norske retter, til innslag av nye, spennende smaker. Lørdagskvelden er det som regel noe ekstra godt, og søndag er det ordentlig “søndagsmiddag” med dessert.

Hvor ofte er det fisk?

Vi serverer fisk minst en gang i uken. Du vil bli servert ulike typer fisk, fra ren fisk, til panert fisk, og f.eks fiskekaker.

Når er måltidene?

Vi har frokost fra kl 08:00, lunsj fra kl 11:30, middag fra kl 15:15, og kveldsmat fra kl 19:15. Det er andre tider i helgene.

Internatet

Hvordan ser internatet og skolen ut?

Dersom du går inn på denne siden kan du se hvordan skolen ser ut. Om du trykker på bildene får du store bilder av de fleste rom.

Hvilke romtyper har dere?

Vi har noen enerom, men de fleste er dobbeltrom. En del rom har bad og en del har ikke det. Da er det toalett og dusj like i nærheten. Dersom man skal ha enerom eller bad på rommet koster det ekstra.

Hvordan er det å bo på dobbeltrom?

Vi anbefaler alle å bo på dobbeltrom fordi det er en effektiv måte å bli kjent med folk på og veldig trygt i starten. Det er også mye læring i å dele rom fordi man må ta hensyn og samarbeide om mer enn man skulle tro.

Får jeg bo på rom med kameraten min?

Dersom du og en kamerat søker hos oss får dere lov til å bo sammen, men vi synes det er lurt om dere ikke gjør det. Dere blir for eksempel mye fortere kjent med andre om dere ikke bor sammen.

Hvorfor har dere så strenge alkoholregler?

Vi ønsker å ha et rusfritt internat og et internat uten drikkepress. Vår erfaring er at elevene setter pris på at det er litt strengt for da vet alle hva de har å forholde seg til.

Hva er internatoppgaver?

For at et folkehøyskoleår skal bli bra er det viktig at alle bidrar. Hos oss bidrar alle med småoppgaver som vask, romvask og oppvask. Det er også vask av eget rom en gang i uka.

Undervisning

Hvor ofte er det linjeundervisning?

Det er linjeundervisning før lunsj mandag, onsdag og fredag, samt hele torsdag.

Hvor ofte er det valgfag?

Det er valgfag etter lunsj mandag og fredag, samt før lunsj tirsdag.

Hvor mange valgfag kan man ha i løpet av et år?

Vi bytter valgfag fire ganger, og siden det er tre valgfag hver uke kan du altså ha 12 valgfag i løpet av et år.

Hvilke valgfag kan man velge?

Du kan se hvilke valgfag vi har på valgfagsida vår.

Hva mer er det enn valgfag og linjefag?

På mandager er det stormøte for hele skolen. Tirsdag er det fellesfag etter lunsj. Da er det ”Tro og liv”, ”Samtidsorientering” og ”Livsmestring”. I denne økta kommer det også gjester innimellom. Onsdag er det sangtime eller aktivitetsøkt etter lunsj. Lørdag er det også undervisning. Denne dagen er veldig annerledes enn de andre. Da er hele skolen sammen og temaene er svært varierte. Alle linjer har ansvar for en lørdag, i tillegg har lærere ulike lørdager som spenner fra teambuilding via trening til førstehjelp. En tredje type undervsining her er ulike gjester som har noe å melde.

Fritid

Hvor mye fritid er det?

Etter middag har dere som regel fri. Dere har også som regel fri fra lørdag kl. 14 til mandag kl. 08.30. Det er allikevel noen obligatoriske kveldsarrangement som Input og LørdagsTreff, men det får dere beskjed om i god tid.

Hva gjør man på fritida?

Både andreårselever og lærere arrangerer endel aktiviteter på ettermiddagstid, men det er i stor grad opp til den enkelte og medelevene hvor mye man finner på. Det er som regel alltid noen som vil finne på noe, enten det er i gymsalen, ved bordtennisbordet, på skolekjøkkenet eller i peisestua. Mulighetene er mange og om du vil få noen idèer kan du gå inn på sidene våre.

Hvilke muligheter har vi utenfor skolen?

Østfoldhallene, et av Østfolds største kjøpesenter, ligger 3 km fra skolen. Her finner man det meste man trenger å kjøpe. Her ligger også Elixia, som vi har en god avtale med. Rema ligger en km fra skolen, og mange legger ettermiddagsturen hit. I både Fredrikstad og Sarpsborg er det kino, caféer og mye mer, og bussene går ofte. Du kan lese mer om nærmiljøet på sidene våre.

Kristen skole

Hvor kristen er skolen?

Vi håper selv at vi er akkurat passe kristen. Vi ønsker at både de som tror og de som ikke tror skal føle seg vel på skolen og at alle skal føle seg respektert, både av ansatte og medelever.

Hva betyr det?

Det betyr at vi har noen obligatoriske arrangement hvor vi prøver å vise hva det innebærer å tro. Her prøver vi å være respektfulle overfor anneledestroende og ikke-troende, samtidig som vi er tydelige på hva vi står for. Alle innspill og innvendinger blir tatt seriøst. For de som ønsker et større kristent fellesskap har vi endel frivillige aktiviteter som bibelgruppe, Hvilepuls og gudstjenestebesøk. Du kan lese mer her.

Hva er obligatorisk?

Hver morgen er det morgensamling. Her er det info om dagen også slutter hele samlinga med et to-fem minutters ord for dagen. Tirsdager er det ”Tro og liv” som er enkel kristendoms- og etikkundervisning. En kveld i måneden er det Input som er et kristent møte som varer ca en time.

Hvordan er det å være kristen på Haugetun?

Vår erfaring er at det er lett å være kristen på Haugetun, selv om flertallet ikke er det. Folk blir respektert for den troa de har og mulighetene for å danne et miljø gjennom bibelgruppe er stor.

Hvordan er det å være ikke-kristen?

Flertallet av elevene er ikke-troende og slik vi oppfatter det føler de seg respektert av både ansatte og medelever. De fleste synes morgensamling er en fin start på dagen, og de synes også mange av de kristne verdiene er viktige. I ”Tro og liv”-timer er det rom for debatt og noen bruker den muligheten, andre ikke.

Brosjyre

Se brosjyre

Her kan du lese brosjyren vi sender ut sammen med tilbud om plass.