Studietur til Medgidia og Constanta

Først reiser vi til byen Medgidia som er en liten by med mye fattigdom. Der deltar vi på et fantastisk hjelpearbeid blant de aller fattigste barna. Her er vi på et dagsenter der barna får rene klær, mat, undervisning, lek og aktiviteter. For noen er dette det eneste ordentlige måltidet de får den dagen. Vi får og være med på hjemmebesøk på utsiden av byen. Her bor barna med deres familier i fattige og nedslitte landsbyer. Å komme hjem og se hvordan noen av disse barna bor, er for mange elever det som berører mest.

Under oppholdet i Medgidia leker vi med dem, spiller fotball, maler ansikter, synger, deler ut frukt, gir gode klemmer og viser at vi bryr oss. Det er flott å se barna smile fordi vi har kommet for å være litt sammen med dem. Noen tar hånda di nesten med en gang du kommer, og ønsker nesten ikke å slippe den når du skal dra. Men når de slipper grepet så smiler de mens de vinker og titter ned på den nye t-skjorta de har fått av en av ungdommene fra Norge. Øyeblikkene blir i hjertene våre lenge.

Vi tar så turen til Constanta som er en moderne og internasjonal by ved Svartehavet med flott badestrand på 8km, kjøpesentre og kultur. Byen er den nest største havnebyen i Europa når det gjelder skipsanløp; etter nederlandske Rotterdam. Constanta (uttales Constansa) har 450.000 innbyggere i sentrum, men sommerstid har byen opp mot 2 millioner besøkende. Ikke så rart når man ser hvor eksotisk, frodig og sydende området er.

Byen har også en bakside, og det er alle byens fattige. Rå rikdom og grell fattigdom er stuet sammen i et dempet kaos. Turen vår vil bære preg av alt dette. Vi opplever det andre turister drar til Constanta for – hotell, restaurantbesøk, shoppe på et av byens store kjøpesentre eller kose seg på stranda. Samtidig vil vi besøke et av byens barnehjem litt på utsiden av byen. På barnehjemmet spiser vi sammen med barna og har noen felles aktiviteter sammen. Når vi skal dra, takker barna for at vi kom på besøk til dem og vi er takknemlige for at vi fikk lov til å komme.

Studietur til Barcelona

På våren drar vi til den fantastiske og populære byen Barcelona. Her blir det god tid til å være turister og se de kjente stedene som Sagrada Familia, Parc de la Ciutadelles, Museu Picasso og La Rambla. Flere av stedene vil vi sykle til. Vi vil også bli guidet av en tidligere bostedsløs som kan gi oss en opplevelse av de sosiale vanskelighetene i byen. Videre vil vi ha god tid til å rusle i byen, shoppe, være på stranda, bade, spise god mat og ta en is eller tre på café. Barcelona har et flott akvarium man kan dra å se på, eller kanskje man ønsker å ta en tur i den fine dyrehagen.

Barcelona er en veldig fascinerende by som syder av liv og opplevelser så når vi reiser hjem pleier alle å være enige om at det har vært en flott tur.