Høst-turen er en språkreise til Malaga, mens hovedturen i januar bringer klassen til Haiti og Den dominikanske republikk.

 Studietur til Spania

I høstsemesteret har linjen en 5 dagers språkreise til Spania. Vi får spanskundervisning og bor på en svært anerkjent språkskole i Malaga. Skolen har vunnet pris for beste spanskspråkskole fem år på rad. På denne turen får man oppleve mye samtidig som vi lærer oss spansk i et internasjonalt miljø. Elevene deles inn i internasjonale klasser og får undervisning av flere engasjerte og kunnskapsrike spanske lærere. Elevene gjennomgår et 20 timers intensivkurs i spansk tilpasset sitt nivå og får et kursbevis.

Vi kan også kose oss ved bassenget, gå på stranda, dra på utflukter og nyte bylivet. Dette er en innholdsrik og spennende tur der vi tidlig i semesteret blir godt kjent med hverandre i klassen.

 

Den store opplevelsesturen

På denne reisen skal vi på nært hold se, lukte, høre, smake og føle mange sider ved livet til noen av dem som har sitt hjemsted på Haiti og i Den Dominikanske Republikk. Vi skal besøke en rekke lokale institusjoner, bl.a. for å se hvordan våre innsamlede penger kommer til nytte. Samtidig skal vi også glede oss over spennende og behagelige opplevelser sammen i to fremmede og fascinerende land.

Vi er to dager i New York på vei til Hispaniola. Her er vi ”bare” turister før vi flyr videre til vårt egentlige reisemål. Vi bor i Jersey, litt utenfor Manhattan for å ha kort vei til og fra flyplassen. Vi har en hel dag på Manhattan for å se Central Park, Times Square, Empire State Building, Ground Zero, Broadway m.m. Det blir også litt tid til å handle på Sfera, Forever21, Victorias Secret, og andre kjente amerikanske butikkjeder.

Vi er så tre dager i Santo Domingo, hovedstaden i Den dominikanske republikk. Her bor vi i den koloniale bydelen ”Zona Colonial” og vi besøker organisasjonen SSID og lærer om hjelpearbeidet i flere ulike bateyer. Bateyer er områder med fattige haitianske immigranter som der vi besøker de får hjelp.

Vi er deretter fem dager i Cap Haitien, i nord-Haiti. Haiti er et land som vi vanskelig kan forestille oss før vi har besøkt det. Vi rusler en tur i byens lokale marked, et marked med mange lukter og en kaotisk stemning for oss som ikke er vant til det. Vi tar lokale fiskebåter ut til en idyllisk øy midt i det karibiske hav, der man ikke skulle tro at verden var noe annet enn vakker. Vi møter flere lokale og lærer om deres kultur og bakgrunn.

Siste stoppet på reisen er 8-9 dager nord i Den dominikanske republikk. I og rundt Cabarete besøker vi flere ulike prosjekter. Blant annet ”Dream” et velfungerende amerikansk fritidsprosjekt som arrangerer støtteundervisning for dominikanske barn. Vi besøker en tidligere sterk belastet bydel ”Barrio Blanco” som nå har fått økonomisk hjelp og ressurser.

Der vi tilbringer mest tid er i landsbyen Pancho Mateo der det er mange haitianske immigranter. Amigitos er den organisasjonen vi samarbeider tett med, og ca fem ganger reiser vi inn til Pancho Mateo, 15-20 minutter med buss fra Cabarete.

Det er stor fattigdom i Pancho Mateo, og barna trenger både legehjelp, mat og skolemateriell. Mens vi er der arrangerer vi både engelskundervisning og aktiviteter med lek. Selv uten store spanskkunnskaper blant haugetunelevene går det fint å kommunisere med barna (som snakker spansk og kreolsk), og vi sitter igjen med sterke inntrykk og nye vennskapsbånd. Flere elever fra Haugetun ønsker å reise tilbake for å gjøre et større og lengre frivillig arbeid rundt disse barna og det er fullt mulig.

For å lese mer om organisasjonen se amigitos.no og søk på amigitos på facebook.

I tillegg til prosjektbesøkene får vi også tid til å være på stranden, surfe, praktisere SUP (stand up paddle board) yoga, og danse til lokale rytmer. I tett samarbeid med mange lokale arrangerer vi både en hagefest med ca 70 gjester der vi koser oss med grillmat og en gatefest med opptil 250 mennesker der alle får servert ”sancocho” (en lokal lapskaus).

Dominikanere har store hjerter, åpner hjemmene sine og tar oss imot med åpne armer.