Vi har vært sammen i tre uker, og det er tid for å reise på tur med klassen. Sverige og hyttetur står på programmet, og vi gleder oss til å jobbe sammen om musikk og å bygge felleskap.

160914-studietur-med-sang-haugetun-folkehogskole-15Noe av det vi hadde på programmet var kreativt arbeid. Klassen ble delt i to grupper, og skulle skrive en sang med tekst og melodi. Som en innledning til dette, jobbet vi med improvisasjon både rytmisk og tonalt. Det er en fantastisk opplevelse å merke at vi kan få til flotte harmonier ut i fra noe vi ikke hadde hørt før men skapte sammen der og da.

Å skrive sang har noen av oss gjort før, og andre får prøve seg for første gang. Etter litt brainstorming og stamping, så løsnet det hele og fine tekster og melodier kom på plass. Engasjementet var stort, og klassen ville utsette grillingen for å komme i mål. Vi var både stolte og imponerte da vi fikk høre det ferdige resultatet, og ble enige om å jobbe videre med arrangeringen når vi kom tilbake på skolen.

En hyttetur er jo mer en jobbing. Vi skal lage mat sammen, vente på å komme på badet, sove tette, høre andre snakke i søvne, gå tur, sitte lenge ved matbordet og prate, legge bort klokken, spille spill og spise snop. Dette er både hyggelig og nyttig for videre samarbeid. Det var en god stemning på hytten, og det var veldig hyggelig å bli enda bedre kjent.

160914-studietur-med-sang-haugetun-folkehogskole-3Etter to dager langt inne i skogen, var det tid for å sette vekkeklokken på kl.06.30, for å reise til Gøteborg. Der skulle vi få besøke ”Artisten”, høyskolen for scene og musikk ved universitetet. Vi ble godt tatt imot, og skulle få være med i ulike klasser. Først var det dans/musikk for førskolelærere, der temaet var rytme og bevegelse. En spennende økt der vi fikk delta i reisen fra barokk til hip hop. Fascinerende å se hvor enkelt og virkningsfullt små endringer i bevegelsen er for å komme til ny tidsepoker. Fint var det også å se deres fokus på respekt og bevegelsesglede, noe de tok med inn i sin utdanning.

Konsert var neste post, og den hadde vi mange spørsmål til. Temaet var; musikk for radioapparater, mikrofonpendlere og andre instrument. Vi var sikker på at vi skulle få være med på noe nytt, og det var det virkelig. En spennende opplevelse, og mye samtidsmusikk gjorde at begrepet musikk fikk utvidet betydning.

Dagen på Artisten var ikke ferdig, nå var det masterclass med musikalstudentene. Dette er en av to skoler i Skandinavia som tilbyr dette studiet. Av 320 søker tar de inn 8 elever hvert andre år, så nivået var høyt. De hadde prøver på et stykke de skulle til London med, og temaet var flyktninger. Da de startet dansen og sangen ble vi bare ”blåst i veggen”. En fantastisk opplevelse som grep oss alle. Et høyt nivå på studentene, og flott samspill mellom elever og lærer gjorde oss veldig takknemlige for å få være med denne dagen. Ingen tvil om at det er hardt målrettet arbeid og fullt fokus som må til. Vi reiste fra ”Artisten” med mange fantastiske opplevlser rikere, dette var virkelig inspirerende og lærerikt.

160914-studietur-med-sang-haugetun-folkehogskole-2Tid for en pust i bakken før vi går til Operaen. Vi skal på musikal og se ”Hair”. Det var et fyrverkeri av en forestilling, og vi fikk virkelig se hva ”hippie-bevegelsen” hadde som sine kjennemerker. Vi var nok også fornøy med at vi ikke vokste opp på den tiden, men forestillingen var flott, og vi nøt tre timer med flott scenografi, dyktige sangere og dansere.

Nå var tiden inne for å tenke hjemreise, og vi følt virkelig at vi hadde mange inntrykk å fordøye. En super dag med gode innputt, og møte med mennesker som tok sin lidenskap for musikalske uttrykk på alvor. Vi tar med oss all inspirasjon hjem på skolen, og gleder oss til å jobbe sammen.