130206-GuaNår vi kom dit ble vi møtt av mange blide og hyggelige mennesker. Her hørte vi på foredrag fra de fire forskjellige prosjektene som vi er med og støtter her i Guatemala. Dette er Carmen, Colonia Noruega, Scouts/Speideren og Caroligña. Alle hadde lærerike og sterke historier å fortelle. Hun som representerte Caroligña fortalte om hvordan hun har viet livet sitt til frivillig arbeid i den farligste slummen i Guatemala. Hun kunne og fortelle at hun som trettenåring opplevde at huset til familien brant ned, og foreldrene døde. Allerede da begynte hun å engasjere seg i ungdomsarbeid, og har jobbet frivillig siden. Senere fikk hun seg kjæreste, og hadde et sterkt ønske om barn. Da hun endelig fikk tvillinger, døde de dessverre kort tid etter. For noen år siden ble søstera hennes drept i et overfall av kriminelle. Da tok denne dama til seg alle de tre ungene til søstera, på et, tre og syv år. Disse har hun siden oppdratt som sine egne. Hun fortalte og at det var veldig mange som fikk barn, men ikke kunne ta vare på de. Derfor er det veldig vanlig her nede å finne forlatte barn på ei trapp eller i søpla. Dette var utrolig sterkt å høre på, veldig vanskelig å forstå, og mange av oss tok til tårene.

130206-Gua10Etter foredragene fikk vi servert vafler med syltetøy, før vi ble delt inn i tre grupper. Disse tre gruppene skulle gi oss litt innsikt i hvordan de i slummen skaffer seg sin egen inntekt, om samholdet og om førstehjelp. Den ene gruppa ble satt til å lage mobilpynt av perler, den andre laga edderkoppfigurer av piperensere og bomull og den tredje var med speiderne for å lære litt om hvordan man overlever i naturen. Dette synes vi var veldig spennende og gøy.

Etter aktivitetene ble vi servert suppe til lunsj. Her blandet vi oss godt, slik at vi kunne bli kjent med de fra slummen og omvendt. Da lunsjen ble ferdig hentet alle en pose med matvarer hver, og vi hadde en offisiell overrekkelse av matforsyninger fra oss, til de gamle i slummen. Dette satte de stor pris på!

Til slutt sang vi to norske sanger for dem, før vi takka for oss og dro hjem igjen. Det har vært en utrolig koselig, lærerik og sterk dag for oss. Det var veldig mange som takka oss og fortalte hva pengene våre har gått til og viste sin takknemlighet.Det er fint å se hva pengene har gått til og hvor mye det hjelper.