Det ble guida turer både på sykkel og til fots og begge deler var flotte opplevelser på ulike måter.

160420 Studietur til Roma med Haugetun Folkehøgskole 5På mandag fikk vi muligheten til å være med på en guida sykkeltur. Vi syklet i to grupper,  og hver gruppe fikk hver sin guide. Guidene fortalte oss om byens landemerker og historie, og vi fikk se de populære turiststedene. Vi syklet innom den kunstige stranden som ble laget da de arrangerte OL i Barcelona. Vi var også innom Sagrada familia ( den hellige familie) som er en veldig flott kirke. Vi så kirken på lang avstand før vi kom frem, og det var en helt fantastisk bygning!  De holder enda på med å gjøre den ferdig og guiden vår fortalte at de vil prøve å få den ferdig i 2026 for da er det 100 år siden arkitekten Gaudi døde.

Dagen etter, som var siste dag før hjemreise fra Barcelona, dro hele klassen på guida tur med to tidligere bostedsløse. Klassen ble delt inn i to grupper, der begge fikk innblikk i hvordan det er å være hjemløs i Barcelona. Den ene gruppen fikk en guide som fortalte om hvordan han hadde endt opp som bostedsløs. Han var en flott mann med god utdanning, han hadde studert engelsk og jobbet tidligere som en oversetter av bøker. Men det var en økonomisk krise rundt om i Spania som gjorde at mange mistet jobben ,og han var en av disse uheldige. Han klarte ikke skaffe seg nytt arbeid på grunn av denne krisen, derfor endte det med at han måtte bo på gaten.

Vi startet vår tur ved et bibliotek, der han forklarte at mange søker ly fordi man kan få gratis bibliotekkort slik at man kan oppholde seg der uten noen kostnader. Her kan man bruke pc, lese magasiner og bøker.

160420 Studietur til Barcelona med Haugetun Folkehøgskole (8)Like ved dette biblioteket fikk vi et veldig sterkt inntrykk! Der lå det en hjemløs på en liten madrass, gjemt under et teppe. Guiden fortalte at det var veldig rart at han ikke hadde stått opp siden han da gikk glipp av gratis måltid ved suppekjøkken og gratis dusj. For disse tilbudene er ikke åpne hele dagen. Etterhvert som denne bostedløse ikke hadde beveget seg syntes guiden vår at dette var rart, og forklarte oss at det kan være en mulighet for at denne personen er  død. Dette satte spor i oss, for det er en virkelighet at mange dør på gaten.

Han viste oss deretter hvor mange bostedsløse holdt til, hvor de sov og hvor de kunne søke ly, mat og jobb. Vi la merke til at mange av de bostedløse hadde dyr. Det er også mange hjemløse dyr rundt om i Barcelona, og vi stoppet ved en hage der det bodde hjemløse katter som det gikk an å adoptere.

Vi fikk se en mørkere side av Barcelona, noe vi vil ta med oss videre. For det er viktig å huske på når du er på turiststeder, at ikke alle er like heldige. Det var derfor så flott at vi kunne få muligheten til å se dette, og høre deres historie. Vi avsluttet turen på et suppekjøkken, der vår guide hadde fått hjelp. Han som eide suppekjøkkenet, fortalte oss at han gjør dette for å hjelpe og ikke for penger. Det var et lite men koselig suppekjøkken, og han som ledet det fortalte oss at han kan hvert eneste navn på alle menneskene som kommer innom der. Han synes det er viktig å vise alle verdighet og fortalte oss noe som satte seg hos oss:  “Mennesker er ikke et nummer, de er ikke en statistikk. Mennesker er alle inviduelle skapninger som fortjener verdighet, og vi har hver vår historie. Når de kommer inn her så er det fred og alle har like stor rett til å være her” .