Verdifull

Undervisningen på linja bygger på et verdigrunnlag som går ut på at hvert eneste menneske er interessant, viktig og verdifullt. Det gjelder elevene i klassen, og det gjelder dem man møter i løpet av skoleåret og ellers i livet.

 

Undervisning på helse, psykologi og sosialfag

Vi trener stort sett hver uke på treningssenteret Elixia, men klassen trener også en gang innimellom i skolens gymsal og da går det gjerne i kanonball, innebandy, volleyball, fotball, basket eller styrketreningsøkter. Innenfor helsefag snakker vi om temaer som svangerskap og fødsel, hvordan kroppen fungerer og sykdomslære. Det siste tar lærer Maren fra Pulslinja ettersom hun er utdannet sykepleier. Vi bruker også tid på å lage god mat og klassen er kjent for sine knallgode smoothies.

haugetun7elixia2013_0010ab

Innenfor psykologifaget jobber vi med sosialpsykologi, personlighetspsykologi, intelligens, grupper og roller. Videre tar vi for oss forskjellige psykiatriske lidelser, kommunikasjon, kriser og konflikter m.m. Det blir alltid mange spennende samtaler i disse timene, og klassen har mulighet til å påvirke temaene som blir tatt opp.

I sosialfag har vi et vidt spekter av temaer som tas opp, og her kan vi nevne temaer som barnevern, foreldre og rus, prostitusjon, overgrep, sosialhjelp, ulike funksjonshemninger, familie, ungdom og vold, kriminalomsorg, konsekvenspedagogikk, mobbing, selvtillit vs selvbilde og støttekontaktkurs. Det blir mye samtale rundt temaer som ungdommer er spesielt opptatt av. Vi har flere gode og sterke filmer som er knyttet opp til de forskjellige temaene. I tillegg har vi et spennende ekskursjonsprogram som bl.a. inneholder besøk på Barnas Stasjon, dagsenter for funksjonshemmede, sykehjem og rusinstitusjon, senter for prostituerte i Oslo og vi er tilstede ved en rettssak. I tillegg får vi besøk av en fra barnevernstjenesten og barnehagebarn som vi aktiviserer med formingsaktiviteter og leker i gymsalen. Siden mye av undervisningen retter seg mot arbeid med barn og unge, vil vi ha ulike aktiviteter og spill i klassen som kan overføres til miljøarbeid med barn og unge.

Stikkord for linja: Hyggelig og godt miljø, gode samtaler og omsorg for menneskene rundt oss.

Dette kan være et fint år for å finne ut hva en ønsker å studere og til å forberede seg til dette.

 

Reiser til Constanta og Barcelona

HPSI løpet av året er klassen på to utenlandsreiser. I september drar vi til Romania. Der får vi først være med i et arbeid blant de aller fattigste barna – og det er en stor opplevelse å få være med å gjøre noe som føles så bra. Vi drar også til badebyen Constanta ved Svartehavet som er et populært turistmål for rumenere. I Constanta besøker vi også et barnehjem. Barna lyser opp når de får være i meningsfulle aktiviteter sammen med våre elever.

I vårsemesteret er reisemålet Barcelona. Vi opplever storbyliv, bading, soling, kultur og historie, samt er med på en guidet tur med en tidligere bostedsløs hvor vi får se noe av den vakre byen fra sin bakside. Det blir alltid tid til shopping og kafébesøk også.

Bildekarusell Barcelona helselinje Haugetun Folkehøgskole (3)