Klasserom med gress!

Et år på folkehøyskole gir mange opplevelser! Vi på fotball-linja er ofte på tur og opplever mye spennende sammen. Vi er blant annet med i minifolkehøyskoleserier, «Artigfotball» i Østfoldhallen, nattcup og andre turneringer. I tillegg spiller vi mot lokale lag og fotball-linjer på videregående skoler.

Treningsfasilitetene våre er særdeles gode hele året. Høst og vår trener vi ute, på naboklubbens hovedbane. Vinterstid trener vi inne i Østfoldhallen, på en kunstgressbane med internasjonale mål. Ettermiddagstid er gymsalen tilgjengelig, og det er mulig å trene styrke på Elixia og skolens styrkerom. Linja trener fotball fire dager i uka.

Undervisning

På fotballinja skjer det aller meste av undervisningen med ball i beina. Vi er på banen før lunsj 4 dager i uka og torsdag etter lunsj har vi klasseundervisning uten ball. Den tiden bruker vi til løpetester, turforberedelser, fotballteori og klasserelaterte saker.

  • Praksis/samspill: Den beste måten å jobbe med relasjoner på banen er å spille sammen. Vi spiller mye, både 11-er, 7-er, 4 mot 4 og posession. Dette gjøres felles i klassen, men også i nivådelte grupper. I løpet av året spiller vi mange kamper der vi får praktisert det vi trener på.
  • Teknikk/ basis: Man får aldri trent nok basisferdigheter, så vi trener mye på dette. Både gjennom pasningsøvelser, avslutningstrening, konkurranser, og teknikkterping.
  • Styrketrening: Styrketrening skjer i hovedsak utenom fotballtimene, men vi er behjelpelige med tilrettelegging. Dersom noen er skada legges det tilrette for at de kan trene styrke enten på skolens styrkerom, Elixia eller banen.
  • Fotballteori: Mye av den teoretiske biten skjer på banen og spesielt opp mot kamp. Her gjennomgår vi enkle prinsipp og roller på banen. Etter hver kamp gjennomgås kampen med laget hvor vi både snakker om hva som var bra og hva som kunne vært bedre. Her får også den enkelte spiller individuell tilbakemelding. Dette synes vi er den mest meningsfulle måten å drive fotballteori på. Det blir også noe klasseromsteori.
  • Mulighet for kamp- og spilleranalyse: Som en utvidelse av tilbudet til kampgjennomgang kan de som ønsker det analysere kampene våre. Kampene filmes og mange ønsker å bare se kampen, men noen vil kanskje gå dypere inn i det. Vi bruker et program som heter InterPlay og som brukes i de fleste norske toppklubber.
  • Ulike kurs i samarbeid med Østfold fotballkrets: Vi samarbeider med Østfold fotballkrets i mange sammenhenger. I løpet av året får vi tre ulike kurs som gir både kompetanse og kursbevis. Det er første del av trenerkurset (C-lisens), det er klubbdommerkurset og et idrettslederkurs.

 

Fotball – nyttig for videre idrettstudier

Skal du søke politihøyskolen eller utdanne deg til fengselsbetjent? Tenker du deg en militær karriere eller vil du søke deg til en spesialavdeling? Vi tilrettelegger slik at du skal ha mulighet for å klare opptakskravene. Kunnskapen om trening, og ikke minst den egentreningen som gjøres dette året, er et fint grunnlag for disse studiene.

Flere av våre elever studerer emner innen idrett etter endt skoleår, på Idrettshøyskolen eller tilsvarende høyskoler.  Magnus (elev 08/09) lærte seg analyseprogrammet InterPlay på Haugetun. Dette fortsatte han å jobbe med på Idrettshøyskolen. Dette ble en døråpner for han inn i FFK-systemet og i dag er han analyseansvarlig på A-laget og juniortrener i klubben. Hallgeir (elev 08/09) gikk også videre til idrettshøyskolen og er i dag i norgestoppen i sprint. Vi kunne nevnt mange eksempler på elever som har brukt kunnskapen herfra inn i videre karriere, men nøyer oss med disse to.

Vi hjelper til med fysisk trening før opptak for de som ønsker det.

Samarbeid med lokale klubber

Noen av elevene våre ønsker å trene med lokale klubber og vi har et godt samarbeid på dette området. Vi er behjelpelige med å knytte kontakt fra 5. til 2. divisjon. Er du god nok er både Sarpsborg og FFK interressert i stortalenter fra Haugetun, så her er det bare å stå på. Hvert år er det noen som får muligheten på FFK eller 08 sitt treningsfelt.

 

Reiser til Spania, USA og Brasil

Linjens turer går til Spania, USA og Brasil. Turene er viktige for det sosiale miljøet i klassen. Tur skaper fellesskap! Høstturen går til Spania. Dette er en ren treningsleir hvor vi trener to økter hver dag. Vi bor godt og trener på flotte baner. Hovedturen går via USA til Brasil. Her skal vi oppleve storbyene New York og Rio. I Rio besøker vi Karanba, et fotballprosjekt for gatebarn. Vi støtter dem med penger fra skoleprosjektet, trener med dem og opplever litt av deres hverdag.