Klasserom med gress!

Et år på folkehøyskole gir mange opplevelser! Vi på fotball-linja er ofte på tur og opplever mye spennende sammen. Vi spiller mange kamper gjennom hele året, både mot folkehøyskoler, VGS-er og lokale lag. I tillegg er vi med på ulike turneringer.

Treningsfasilitetene våre er særdeles gode hele året. Høst og vår trener vi ute, på naboklubbens hovedbane. Vinterstid trener vi inne i Østfoldhallen, på en kunstgressbane med internasjonale mål, eller ute på kunstgress med undervarme. Ettermiddagstid er gymsalen tilgjengelig, og det er mulig å trene styrke på Elixia og skolens styrkerom.

Undervisning

På fotballinja skjer det aller meste av undervisningen med ball i beina. Vi er på banen før lunsj fire dager i uka og torsdag etter lunsj har vi klasseundervisning uten ball. Den tiden bruker vi til løpstester, turforberedelser, fotballteori og klasserelaterte saker.

  • Praksis/samspill: Den beste måten å jobbe med relasjoner på banen er å spille sammen. Vi spiller mye, både 11-er, 7-er, 4 mot 4 og posession. Dette gjøres felles i klassen, men også i nivådelte grupper om det er behov for det. I løpet av året spiller vi mange kamper der vi får praktisert det vi trener på.
  • Teknikk/ basis: Man får aldri trent nok basisferdigheter, så vi trener mye på dette. Både gjennom pasningsøvelser, avslutningstrening, konkurranser og teknikkterping.
  • Styrketrening: Styrketrening skjer i hovedsak utenom fotballtimene, men vi er behjelpelige med tilrettelegging. Dersom noen er skada legges det til rette for at de kan trene styrke enten på skolens styrkerom, Elixia eller banen.
  • Fotballteori: Mye av den teoretiske biten skjer på banen og spesielt opp mot kamp. Her gjennomgår vi enkle prinsipp og roller på banen. Etter hver kamp gjennomgås kampen med laget hvor vi både snakker om hva som var bra og hva som kunne vært bedre. Her får også den enkelte spiller individuell tilbakemelding. Dette synes vi er den mest meningsfulle måten å drive fotballteori på. Det blir også noe klasseromsteori.
  • Mulighet for kamp- og spilleranalyse: Vi filmer en del kamper slik at man kan se seg selv i kampsituasjon. Det er mye læring i å se både seg selv og medspillere.
  • Ulike kurs i samarbeid med Østfold fotballkrets: Vi samarbeider med Østfold fotballkrets i mange sammenhenger og dersom mange nok ønsker det arrangerer de både trenerkurs og dommerkurs for oss.

 

Fotball – nyttig for videre idrettstudier

Skal du søke politihøyskolen eller utdanne deg til fengselsbetjent? Tenker du deg en militær karriere eller vil du søke deg til en spesialavdeling? Vi tilrettelegger slik at du skal ha mulighet for å klare opptakskravene. Kunnskapen om trening, og ikke minst den egentreningen som gjøres dette året, er et fint grunnlag for disse studiene.

Flere av våre elever studerer emner innen idrett etter endt skoleår, på Idrettshøyskolen eller tilsvarende høyskoler.  Magnus (elev 08/09) lærte seg analyseprogrammet InterPlay på Haugetun. Dette fortsatte han å jobbe med på Idrettshøyskolen. Det ble en døråpner for han inn i FFK-systemet og i dag er han analyseansvarlig på A-laget og juniortrener i klubben. Hallgeir (elev 08/09) gikk også videre til idrettshøyskolen og er i dag i norgestoppen i sprint. Vi kunne nevnt mange eksempler på elever som har brukt kunnskapen herfra inn i videre karriere, men nøyer oss med disse to.

Vi hjelper til med fysisk trening før opptak for de som ønsker det.

 

Samarbeid med lokale klubber

Noen av elevene våre ønsker å trene med lokale klubber og vi har et godt samarbeid på dette området. Vi er behjelpelige med å knytte kontakt fra 5. til 2. divisjon. Er du god nok er både Sarpsborg 08 og FFK interressert i stortalenter fra Haugetun, så her er det bare å stå på. Det er ikke uvanlig at en haugetunelev får prøve seg i en av disse storklubbene.

 

Reiser til Portugal, New York og Rio

Linjens turer går til Portugal, New York og Rio. Turene er viktige for det sosiale miljøet i klassen. Tur skaper fellesskap! Høstturen går til Portugal, og er en ren treningsleir. Vi bor godt og trener på flotte baner. Hovedturen går via New York til Rio, hvor vi opplever to fantastiske storbyer. I Rio besøker vi Karanba, et fotballprosjekt for gatebarn. Vi støtter dem med penger fra skoleprosjektet, trener med dem og opplever litt av deres hverdag.