En kort kjøretur fra Haugetun folkehøgskole ligger Veum asylmottak. Dette er en av flere spennende ekskursjoner på HPS linjen. Etter å ha opplevd fattigdom i Romania skulle vi nå oppleve fattigdom i velferdsstaten Norge. Det første vi ble møtt med var en stor bygning med mange vinduer og små rom. Bygningen var preget av slitasje og lav standard. En liten gutt med krusete hår og store brune øyne tittet ned på oss fra 3.etasje da klassen ankom asylmottaket.

140114_HPS illustrasjon blogg Haugetun Folkehøgskole (4)Han er en av mange barn som opplever å bo på et av 112 asylmottak I Norge. Vi ble møtt av hyggelige og dyktige mennesker som jobber på asylmottaket. Vi fikk grundig informasjon om Norges asylpolitikk og livet på asylmottaket med over 100 beboere fra mange ulike nasjoner. Det var lange hvite korridorer med mange dører. Bak en av disse dørene lever den lille gutten sammen med sine familiemedlemmer på et rom. Kanskje denne gutten er født her på asylmottaket eller kanskje denne gutten nettopp har ankommet asylmottaket sammen med sin mor og søster. Kanskje denne gutten og hans familie har fått avslag på asylsøknaden eller kanskje denne gutten nettopp har fått beskjed om at han skal få lov til å vokse opp i Norge. Kanskje denne gutten sitter i vinduskarmen og drømmer om å treffe sin far igjen eller kanskje denne gutten bærer en stor sorg og smerte over å ha mistet sin far på flukt. Kanskje denne gutten gleder seg til å gå ned på det fine lekerommet som de ansatte på asylmottaket har pusset opp for de knappe ressursene de har til rådighet. Kanskje denne gutten en dag vil forsvinne fra dette mottaket uten at noen får vite hvor han befinner seg….

Rett i nærheten av Haugetun folkehøgskole lever det mennesker som går en usikker og utrygg framtid i møte! Dette er mennesker som har vist og viser mot i en nokså motløs tilværelse. De er på en livsreise som de ikke vet hvor ender!!!

Vi i HPS klassen reiste fra asylmottaket med ny kunnskap og forståelse av det å være en asylsøker og asylsøkerprosessen. Vi vil aldri kunne forstå hvor krevende det er å leve som asylsøker i et fremmed land på vei videre et eller annet sted……..