I vår har vi i SSS jobbet med å skrive egne sanger. Vi fikk besøk av Svein Gundersen, som blant annet har produsert både DDE og Jørn Hoel. Han har mange års erfaring med musikk, og hadde mye å lære oss om hvordan vi skulle skrive en sang.

 

170302 SSS skriver egen sang (3)En av Sveins fremste tips var at vi ikke måtte vente på at teksten skulle komme til oss, men at vi måtte bare sette i gang å jobbe – veien blir til mens man går.

Vi begynte med å skrive ned mange forskjellige titler etter hvert som vi kom på noen vi mente kunne passe, mens Svein ba oss prøve å tenke på hvilket tema vi ville sangen skulle handle om. Han fortalte at han alltid syntes det var best å ha tittelen først, så man kunne jobbe ut i fra den. Til å begynne med var det vanskelig å komme på noe som helst, men jo mer vi jobbet med det, jo mer kom vi opp med. Til slutt satt vi alle med flere forskjellige titler, og vi kunne velge og vrake blant mange alternativer.

170302 SSS skriver egen sang (9)

Vi delte klassen i to, og begge gruppene gikk hver til sitt med sine tittel-forslag og ble enige sammen om hvilken vi synes var best. Det var vanskelig å enes om en tittel, så derfor plukket vi ut de vi likte best og pratet om hva vi tenkte en sang med hver enkelt tittel kunne handle om. Etter litt diskusjon ble vi enige om hva sangen skulle hete. Da begynte den virkelig vanskelige jobben. Å finne overskrift er en ting, men å skrive en hel sang er mye mer utfordrende, spesielt når vi er en gruppe hvor alle skal bli fornøyd. Svein hadde fortalt oss om hvor viktig det var at hver linje var rytmisk lik de andre og at det gjerne skulle rime. Dette gjorde det enda vanskeligere, fordi selv om vi kom opp med flere tekstlinjer vi synes var gode, var det ikke sikkert at de passet rytmisk sammen.

170302 SSS skriver egen sang (25)Til å begynne med forsøkte vi å skrive i fellesskap, men vi fant fort ut at det var vanskelig. Vi jobbet frem et par linjer av det første verset, men det tok lang tid og vi ble sittende lenge uten å komme noe lenger. Da ble vi enige om å gå litt hver til vårt og jobbe litt på egenhånd. Det hjalp veldig, og når vi samlet oss igjen en halv time senere hadde vi både fått skrevet hele refrenget og en bro. Plutselig hadde vi «stammen» i sangen, og resten begynte å komme av seg selv. Til slutt satt vi der med en ferdig skrevet tekst vi alle var fornøyde med.

Men det betydde ikke at vi var ferdige – nå sto melodien for tur. Vi tok gitaren fatt og begynte å spille. Vi forsøkte oss fram med forskjellige rytmer og akkorder. Ikke nok med at vi skulle finne en melodi til versene, men vi trengte også en melodi til refrenget og broen, og alle melodiene måtte passe sammen. Med mye jobbing og eksperimentering begynte en melodi å ta form, men vi oppdaget fort at selv om vi hadde en rytme og melodi som fungerte for den ene delen av sangen, trengte den ikke gjøre det for andre deler. Noen setninger ble for lange, eller hadde for mange ord, eller hadde ord som var merkelige å synge. Dermed måtte vi ta enda en runde med teksten for å tilpasse den til melodien vi hadde valgt. Vi fortsatte å jobbe med sangen, og til slutt satt vi i med en ferdig sang i hånden vi alle kunne si oss fornøyd med.

DSC_0002Så var det på tide å spille inn sangen i studio. Vi fikk besøk av trommeslager Ole Petter Hansen som sammen med studiolærer Leif hjalp oss å finne ut hva slags stil og rytme som passet sangen og budskapet best. Leif spilte piano, mens Eivind Ystrøm spilte gitar og ga sangen et helt nytt preg. Da var den instrumentale delen av sangene på plass. Det hjalp veldig når vi skulle spille inn vokalen. Vi hadde på forhånd delt opp hvem som skulle synge hvor i sangen, og vi spilte inn etter tur. Når vi hadde spilt inn, hørtes det at det var noen steder det hadde passet godt å synge flerstemt. Vi fikk derfor hjelp av lærerne til å lage og synge de nye stemmene. Det var interessant og morsomt å se hvordan deler av sangen kunne bli helt annerledes av å legge til stemmer eller ta bort instrumenter. Det var spennende å se hvordan sangen vår stadig utviklet seg, og at vi bare i løpet av noen dager hadde gått fra å slite med å finne en tittel, til å spille inn de siste tonene i studio. Å skrive sang har vært en morsom, utfordrende og lærerik opplevelse som vi alle går fra med litt mer erfaring – og to sanger vi kan være veldig stolte av.