Kaja går på ISM og jobber med sin egen blogg. Ho var med LA til Latin-amerika og skrev blant annet dette innlegget. Det er verdt å lese.

Haiti

kaja10Det føles rart, trist, fint, lærerikt og spennende å ha vært på Haiti. Jeg har alltid tenkt at menneskene der lever fattig, og langt ifra så bra som mange hjemme i Norge gjør, men nå har jeg virkelig fått kjent på situasjonen der nede. Dominikanske republikk er jo et U-land, men Haiti er noen hakk verre.

Jeg har fått sett mye her. Mye sterkt. Kjent på andre lukter. Lukter jeg ikke er vandt til i det hele tatt, med mindre jeg har vært på en utedo på hyttetur. Forskjellen er at det lukter utedo og andre vonde lukter i gatene, der folk bor, i sentrum og på markedet, 10, faktisk 20 ganger verre enn det man ville trodd.

De aller fleste bor i skur, og dårlig isolerte «hus», med søppel strødd rundt omkring. De puster inn støvete luft, og har dårlig tilgang på mat og drikke. Det føltes ikke bra å gå gjennom gatene med en iskald vannflaske i handa, når jeg visste at de kanskje ikke har muligheten til å kjøpe vann når de trenger det.

Vi fikk se store kontraster. Den ene dagen kjørte vi i noen sjarmerende trebåter ut til en ganske øde øy, og på veien stoppet vi også midt i Karibien på en sandflekk, hvor det var vann 360 grader så langt du kunne se. Det var lavvann, så vi fikk gå ut av båten for å ta noen bilder.

Før vi kjørte med trebåtene ut til den øde øya, kjørte vi med bil forbi Labadee, det området som Royal Caribbean legger til med cruise-skipet sitt. Labadee er et område som RC har kjøpt av Haiti, og laget i stand til et skikkelig “paradis”. Det som er så ekkel, kvalmt og ubehagelig, er at dette mini-“paradiset” er sperret inne med høye gjerder og piggtråd slik at Haitianerne som bor der ikke kommer seg inn. Jeg skjønner at området er for turister, og at det er fint der, men det er måten det er gjort på som jeg ikke synes er riktig. Jeg tipper mange av turistene til Royal Caribbean ikke engang vet om dette gjerdet, og noen vet kanskje heller ikke hva som befinner seg bak. De tror kanskje de har vært på Haiti, men på en måte har de faktisk ikke det. Det står jeg for.

Bloggen til Kaja 2 kopi

Den øya vi stoppa på derimot, – DEN var fin!! Og ekte paradis om jeg får si det selv.

Det er masse å fortelle om Haiti. Mange tanker og følelser. Frustrasjon og irritasjon fordi ikke alle skjønner hvordan det er der nede. Det føles best å snakke om turen med dem som har vært der, og opplevd det jeg har opplevd.

Uansett, jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått oppleve Haiti, og måten jeg fikk oppleve landet på. Vi var i nord, i Cap-Haitien, den delen som ikke ble påvirket av verken jordskjelvet eller orkanen. Allikevel var fattidommen ubeskrivelig. Man må faktisk oppleve landet for å skjønne hva jeg snakker om.

Selvom jeg vet jeg er heldig som bor i Norge, har jeg virkelig innsett det nå. Vi trakk vinnerloddet, men det kunne faktisk vært omvendt.

Følg bloggen til Kaja!