Både fredag og lørdag startet vi dagen med en deilig frokost og morgensamling kl 09.00. Deretter var det ut for å oppleve nye sider ved Rio før vi slappa av på stranda og herja i bølgene.

IMG_4365Fredag morgen spiste vi frokost tidlig og dro fra hotellet klokka åtte. Vi møtte dagens guide, Adams, på t-banen. Noen stoppesteder senere begynte vi på det som skulle bli en lang gåtur. Det første målet for dagen var Santa Marta-favelaen. Favelaen hadde 5000 innbyggere og lå oppe i ei åsside. Adams hadde med seg en av innbyggerne i favelaen til å lose oss i gjennom den. Gilson het han. Han kunne ikke engelsk, så alt han fortalte, ble oversatt av Adams. Bare fra området hotellet vårt ligger, til favelaen, forandret omgivelsene seg mye. Strender, shoppingsentre og restauranter står i stor kontrast til bølgeblekk, utmagrede hunder og katter, og stanken av kloakk. Helt på toppen av favelaen nøyt vi utsikten og spilte fotball på en liten kunstgressbane som ble bygget i fjor. Den var allerede en del slitt, så det var tydelig at barna i Santa Marta har hatt stor glede av den det siste året. På tur ned gjennom favelaen IMG_4424fikk vi komme inn i huset til Gilson. Han bodde under enkle kår i et lite hus. Det gjorde inntrykk å få se hvordan han og familien levde. Vi måtte etter hvert takke de to trivelige karene for turen gjennom Santa Marta.

Neste mål var «Sukkertoppen». Etter mye gåing var vi nesten der. To gondolbaner førte oss til et vakkert utsiktspunkt. Herfra kunne vi se store deler av Rio. Store rovfugler kretset rundt oss, mens flyene som landet på den lokale flyplassen kom under oss. Lurer på hvor mange av innbyggerne i Santa Marta som har vært oppe på «Sukkertoppen»… En rolig kveld fulgte etter en lang dag. Det var mange inntrykk å ta innover seg.

160416 studietur til New York og Rio Haugetun Folkehøyskole (32)Lørdag hadde vi avtalt å møte elver fra Hurdal FHS. De er også her nede i Rio de Janeiro. Vi spilte turnering mot dem i beachvolleyball, beachfotball og footvolley. Det var også med noen brasilianere. Noen tap og noen seire ble det. Haugetun gikk imidlertid av med seieren sammenlagt. Sola stekte veldig og den varme sanda brant veldig under føttene våre. Det var veldig godt å ta seg en dukkert i sjøen etterpå i hvert fall. Noen la seg på stranda da vi var ferdig, mens andre hadde fått nok sol for dagen. På ettermiddagen dro noen av oss på fjelltur. Tina, en tidligere haugetunelev var guide på turen. Det ble først en heftig tur på motorsykkeltaxi, gjennom en favela, før vi gikk inn i skogen. Vi nådde til slutt toppen som hadde en fantastisk utsikt. Noen fikk det litt hardere på fjellturen enn andre… De som ikke var med på fjellturen, shoppet eller gikk ut for å spise. Det går an å tilfredsstille både friluftsmennesker og shoppinggale i Rio også.