Etter flotte dager i New York gikk ferden videre til Rio de Janeiro. En lang flytur og en kortere busstur førte oss til Rio Presidente i sentrum av byen. Vi satte bagasjen fra oss og dro rett til Copacabana. Det ble en deilig avslappende dag med mye sol og bading på ei fantastisk strand.

150417 Brasil Rio Haugetun Folkehøgskole (159)

150417 Brasil Rio Haugetun Folkehøgskole (102)Hovedformålet med turen til Rio er fotballprosjektet Karanba som vi støtter og har samla inn 50000 kr til. Vi brukte tre dager der ute og det var spennende å se og høre hvordan prosjektet drives og hvordan barna fra favelaen får en ny mulighet i livet. Vi fikk deilig brasiliansk lunsj alle tre dagene og den første dagen fortalte Tommy Nilsen (gründeren) hvordan prosjektet kom i gang og hvordan det drives i dag. Hver uke får 700 barn engelskundervisning, lunsj og fotballtrening og mange av disse får jobber som de ellers aldri ville fått. Tirsdag trente vi med juniorlaget og de brasilianske trenerne var flinke til å mikse gruppene. Til tross for språket var stemningen god og humøret på topp.

150417 Brasil Rio Haugetun Folkehøgskole (36)

Torsdagen spilte førstelaget kamp mot Karanba. Det ble 1-4-tap etter en morsom kamp, men vi må vel si at Karanba hadde en stor hjemmefordel på et nokså ujevnt underlag. Thomas fikk æren av å score Haugetuns eneste mål. Fredagen skulle A-laget i aksjon. De tok med seg litt lærdom fra torsdagens kamp og greide å dominere kampen. De satte derimot ikke så mange  av sjansene, mens Karanba satte en av sine få. Resultatet ble 1-1 etter at Stian hadde skaffa oss en straffe som Andreas eksepederte i mål. Takk til Karanba for en hjertelig mottagelse og flotte dager. Takk også til Tina og Malene som har bidratt i både planlegging og gjennomføring av turen.

150417 Brasil Rio Haugetun Folkehøgskole (226)

150417 Brasil Rio Haugetun Folkehøgskole (134)Ingen drar til Rio uten å få med seg Kristusstatuen, heller ikke vi. På forhånd er det vanskelig å forestille seg hvor stor statuen er, men når man kommer opp blir man virkelig overvelda. Det blir man også av den fantastiske utsikten fra den 700 m høye toppen. Statuen i seg selv er 39 m høy og samtlige elever benyttet muligheten for selfies. Panoramafunksjonen på telefonene ble også flittig brukt og det ble tatt mange flotte bilder av Rio from air.

150417 Brasil Rio Haugetun Folkehøgskole (129)

Noen dager senere hadde mange også lyst til å få med seg Sukkertoppen. Etter å ha vært på Kristusstatuen tenkte vi at dette ble greit nok siden toppen bare er 390 m, men vi tok feil. Etter to etapper med Gondolbane opp fikk vi en utrolig utsikt over Rio og strendene fra en helt annen vinkel. Apene som klatra i trærne, ørnene som fløy over hodene våre og flya som hadde innflyging under oss var også med på å forsterke inntrykket.

150417 Brasil Rio Haugetun Folkehøgskole (240)

150417 Brasil Rio Haugetun Folkehøgskole (198)Vår siste utflukt var den mest interessante og den som gjorde dypest inntrykk. Vi gikk alle trappene i Santa Marta-favelaen. Her bor det 5000 mennesker oppover fjellsiden i trange smug og kummerlige boliger. Hunder, lukter og kakkerlakker hører med til hverdagen her og avløpet rant som bekker langs trappene. For oss er dette en uvirkelig hverdag, men menneskene som bor her trives og ønsker heller ikke å flytte fra favelaen. På toppen fikk vi oss en flott opplevelse. Et fotballprosjekt som minner om Karanba hadde laget en kunstgressløkke hvor ungene koste seg. De ville gjerne spille mot oss og gutta våre var mer enn villige til det. Det ble nok en flott opplevelse.

 

150417 Brasil Rio Haugetun Folkehøgskole (17)Så må vi ikke glemme strender og mat som Rio er kjent for. Når vi ikke har vært på utflukter er det stort sett dette vi har bedrevet vår våkne tid med. Strendene er strøkne og vannet varmt, noe som innbyr til lange badeøkter. Bølgene er voldsomme og flere fikk kjørt karusell i disse og det ble rene treningsøkter for enkelte. Noen valgte å kose seg med volleyball og fotball, mens andre foretrakk å jobbe med brunfargen, som for enkelte ble ganske rød. På matfronten har vi kost oss og det var spesielt Rota 66, Pizzaexpressen og Milano som var gjengangerne.

150417 Brasil Rio Haugetun Folkehøgskole (167)

 

Prikken over i-en kom siste kvelden på Maracana stadion. Her møttes Vasco da Gama og Flamengo til andre semifinale i cupen.  53000 tilskuere lagde et helt vanvittig liv. Ingen av oss har noen gang opplevd maken og på det verste satt vi med gåsehud og lurte på om vi burde hatt hørselvern. En magisk opplevelse på en fantastisk stadion. Nå fikk vi se hva ekte lidenskap er. Denne kvelden ble avslutta med en deilig fellesmiddag på Milano før vi tok en tidlig kveld.

150417 Brasil Rio Haugetun Folkehøgskole (263)

 

150417 Brasil Rio Haugetun Folkehøgskole (271)

Vi har hatt en strålende tur og flere har allerede begynt å planlegge neste tur til Rio.