I dag splittet klassen seg i 2 grupper, hvor den ene dro til Carabajo og den andre hadde undervisning og aktiviteter med barna i Pancho Matteo.

160208 blogg dla Haugetun Folkehøgskole (5)Da vi kom til skolen i Pancho Matteo var ungene på fra første stund. Vi kom oss inn til skolen og delte oss igjen i 2 grupper. Den ene skulle ha aktiviteter og undervisning med de litt eldre barna, mens den andre gruppen skulle ha de minste. Vi hadde kjøpt med oss leker og diverse fra Norge som vi tok med oss til skolen, blant annet ansiktsmaling som falt veldig i smak hos både de yngste og de eldste barna. Når undervisning og aktiviteter var ferdig satt vi med de mens de spiste maten de fikk på skolen.

Den andre gruppen som var i Carrabajo møter Megan, en Canadisk dame som har bodd i Carrabajo i 4 og et halvt år og jobbet med å skaffe fødselsattester til innbyggerne.
Hun forteller om hvor vanskelig det er for barn og voksne som ikke har ID papirer å få seg enten utdanning eller jobb.
Hun forteller også om hvis man fikk seg jobb i sukkerplantasjen at mange av de fikk rivd opp ID papirene sine, sånn at uansett om man fikk jobb som bare ga dem 2 dollar for mat til såvidt å overleve, kom de seg ikke videre.

160208 blogg dla Haugetun Folkehøgskole (4)Videre forteller hun masse interresante ting om at de så klart ville ut å reise for så å prøve å få seg jobb, for deretter få mer penger og mat til sine familier.
Det som var konsekvensene der var at det kostet alt for mye å reise ut og tilbake, og ikke nok med det – men mange hjelpeorganisasjoner kom til unnsetning med alt fra mat til seng osv. Så i de fleste situasjoner valgte man å bo der for å få muligheten til å få det bedre.

Når det gjalt jobb, måtte alle ha hatt skolegang for å få skoleplass – for å få skolegang måtte de få seg skoleuniformer, deretter måtte de få større klasserom for undervisning og pulter. Så den røde tråden gjennom alt dette, er at man må aldri gi opp for hvis man gir opp har man tapt !

Dette var mye info på en time, men utrolig interresant dag.

160208 blogg dla Haugetun Folkehøgskole (3)Etter besøket i Carabajo og Pancho Matteo dro alle sammen på yoga. Dette var en deilig og spennende time, hvor man fikk utfordret seg på styrke og seriøsitet (enkelte klarte ikke la vær å å le).