I dag 30.01.14 har vi i HPS klassen vært på en spennende ekskursjon i Eidsberg fengsel. Der ble vi tatt imot av en hyggelig fengselsvakt med navn Audun Grandahl. Han fortalte oss mye om fengselet, det å være innsatt og hvordan en vanlig hverdag i fengselet er. Fengselet var ikke så veldig stort, og det var plass til 17 innsatte. Audun Grandahl viste oss rundt inne i fengselet slik at vi fikk se hvordan de innsatte bodde og hva de fikk gjøre i løpet av en dag. Cellene var enten dobbeltrom, eller enkeltrom. Vi ble låst inne på en fengselscelle for å oppleve hvor innestengt og trangt det er å bo på en celle. De var små, og alt befant seg mellom fire vegger. Hvis man for eksempel måtte på toalettet og hadde dobbeltrom, måtte man gjøre det selv om den andre var i rommet. Det var ingen vegger rundt toalettet og den sto tett ved sengen.

140206_fengsel Haugetun Folkehøgskole (2)De innsatte hadde muligheten til å arbeide og tjene seg litt penger mens de var i fengselet. Lønnen var mellom 60 – 70 kroner dagen. De kunne snekre og lage alt fra trebord til små hytter og skur. Disse pengene kunne de for eksempel bruke til å kjøpe seg noe fra butikken. De ansatte i fengselet dro til butikken en gang i uka med handlelister fra de innsatte. De innsatte hadde også muligheten til å kjøpe noe ekstra godt som ble laget på kjøkkenet utenom det vanlige de fikk servert. Fengselet har også et skoletilbud hvor de innsatte kan få mulighet til å starte eller gjøre ferdig en utdannelse som starten på et nytt liv utenfor fengselsmurene. Fengselet hadde også et lite treningsrom, bibliotek og kjøkken hvor de innsatte fikk være mellom i et gitt tidspunkt på ettermiddagen. Alt som kunne være farlig som for eksempel kniver på kjøkkenet og manualer på treningsrommet hadde de ikke tilgjengelig, eller var låst inne slik at bare de ansatte kunne bestemme når og hvem som fikk låne det under tilsyn.

Da vi ble vist rundt i fengselet var det en fengselsvakt foran oss som låste opp dører, og en bak som låste dem igjen. Sikkerhet var helt klart under kontroll, og vi møtte ingen innsatte under omvisningen selv om det hadde vært litt spennende. De som satt inne nå når vi var der var enten inne i varetekt eller sonet en dom. Mange av de innsatte var tatt for bruk, kjøp eller salg av narkotika.

Vi synes alle dette var en veldig spennende og lærerik ekskursjon, hvor vi fikk et realistisk syn på en hverdag i fengselet til de innsatte og ansatte. I tillegg fikk vi høre litt om utdannelsesløpet til en fengselsbetjent. Dette skapte både engasjement og interesse hos flere av oss. Kanskje det er en kommende fengselsbetjent blant oss jentene i HPS?