Lakking av negler, ansiktsmaling og memory var stor stas for både store og små. Hjemmebesøk var en sterk opplevelse og hagefesten var en stor opplevelse.

160219 reisebrev latin-amerika Haugetun Folkehøgskole (6)Søndag var det igjen tid for prosjektbesøk, og denne gangen gikk turen til Pancho Mateo. Her var det aktiviteter og matutdeling til de mellomste barna som stop på programmet. Vi stod i en sirkel alle sammen og sang i starten for at barna skulle bli litt varme i trøya, men etterhvert delte vi oss inn i grupper. Aktivitetene varierte fra lakking av negler, til ansiktsmaling og til Memory-spillet. Det var tydelig at dette var noe de gledet seg til, og energinivået var høyt inne på diskoteket vi brukte som “klasserom”. Det er alltid litt spenning før prosjektbesøk, man kan ikke helt sikkert vite hva man kommer til å møte, men hver gang har vi fått en kontakt med barna som minner oss på at dette er faktisk grunnen til at vi er her.

 160219 reisebrev latin-amerika Haugetun Folkehøgskole (1) 160219 reisebrev latin-amerika Haugetun Folkehøgskole (3)

Processed with VSCOcam with c1 preset
Processed with VSCOcam with c1 preset

Vi var også så heldige at noen få av oss fikk dra på hjemmebesøk. Man kan beskrive hvordan det så ut og manglene i hjemmene, men det er bare en liten del av det. Noen ting må man oppleve selv for å forstå helheten av, og selv ikke da vil man kunne sette seg selv helt i deres posisjon. Enkelte elementer gikk igjen hos alle de tre hjemmene, de var tydelig satt sammen av det som var tilgjengelig der og da. Det var ikke snakk om at de var tette dersom det for eksempel regna, noe det hadde gjort dagen før. Det var trangt og de hadde kun noe av det vi ser på som det nødvendigste, men de hadde også funnet sitt eget system, og organisert det de hadde på en ryddig måte. Det var også skolebilde av barn på veggen, og i andre tilfeller fotball-medaljer og -pokaler på bordet. Vi kan ikke understreke nok at det å åpne hjemmet sitt for fremmede ikke er en liten sak, og vi er så takknemlige for at vi fikk se realiteten deres på nært hold.
På kvelden var vi invitert på hagefest hos Papon og familien, som er gode venner av Annika. Da vi kom sto barn og voksne på rekke og rad og ønsket oss velkommen, og vi fikk servert kokosnøtt som velkomstdrink. Så sto maten for tur, og brett etter brett ble satt på bordet. Kylling, pasta, ris, salat og mye, mye mer var på menyen. Etter vi hadde spist oss alt for mett på den nydelige maten ble det satt i gang live musikk, og vi brukte resten av kvelden på dans. Både store og små bøy oss alle opp, og øvinga fra hjemme i Norge kom godt med.

Processed with VSCOcam with b1 preset
Processed with VSCOcam with b1 preset